
На полиці магазинів повернулось якісне та смачне пиво: як на миколаївській броварні варять улюблене пиво містян
У Миколаєві відновила свою роботу броварня, яка входить до складу «AB InBev Efes Україна». Містяни мають змогу знову купляти легендарне і знайоме всім пиво “Янтарь”, а також інші бренди, такі як «Біле», «Біла Ніч», «Чернігівське Світле», «Титан» і «Рогань Традиційне».
Журналісти 0512 побували у “серці” броварні та побачили на власні очі, як саме виготовляється пиво. А екскурсію кореспондентам провів директор броварні Олександр Балахнов:
— Дане приміщення можна назвати серцем нашої броварні. Це варниця. Тут відбуваються варки нашого пива. Ви бачите перед собою котли, де й відбувається варіння. В деяких котлах відбувається приготування затору, а в деяких — варіння сусла, — розповів він.
Олександр Балахнов розповів про етапи виробництва пива та розвіяв міфи щодо варіння пива з порошку:
— Ми, як компанія, варимо пиво єдиним традиційним способом, який застосовується всіма відомими пивоварнями. Ці етапи передбачають етапи затирання, фільтрації, сусловаріння. Потім сусло передається у відділення ЦКТ (циліндро-конічні танки) з додаванням дріжджів для запуску процесу бродіння, після чого пиво передається до пакувального виробництва.
Директор броварні показав зразки сировини, з якої саме і вариться пиво:
— Ці зернопродукти є в основі виробництва пива, яке ми всі знаємо і яке знаходиться на наших полицях.
А мова йде саме про воду, солод, ячмінь, пшеницю, кукурузду, хміль та дріжджі. Також одним із інгридієнтів є коріандр, який використовується для пива Біле та Біла Ніч та дає йому “ті самі” нотки.
Показали журналістам і місце розмноження дріжджів. Олександр зазначив, що всім броварням «AB InBev Efes Україна» передається культура чистих дріжджів у вигляді пробірки, а броварня вже розмножує їх до промислових масштабів:
— Для виробництва пива нам потрібна величезна кількість дріжджів, яка вимірюється тоннами. Ми самі розмножуємо їх. Завдяки їхній природній властивості розмножуватись, ми на спеціальному обладнанні проводимо цей процес, який називається пропагацією, - додав він.

Головний пивовар Микола Балабай додав, що на броварні використовують одну расу дріжджів, з якої і варяться всі сорти пива.
— Ця пробірка зберігається в сейфі в службі якості. Відповідно до планів виробництва, ми починаємо процес розведення. Цей процес триває 14 днів. Далі ми зберігаємо ці дріжджі не більше трьох діб при температурі не більше двох градусів. Ми не можемо використовувати дріжджі більше п’яти раз, - розповів він.

AB InBev Efes Україна
Після завершення процесу бродіння напій надходить у форфасне відділення, де може зберігатись не більше 72 години при температурі до 4 градусів. Оператор форфасного відділення контролює якість та знімає проби напою перед передачою його на Пакування.
Останнім етапом є пакувальне відділення, де проходить розлив, наклейка етикеток та спайка у поліетиленові паки. Після цього пиво транспортують до магазинів.
Директор броварні також розповів, що з початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого, иколаївська броварня, так само як і чергівська та харківська, що також входять до складу «AB InBev Efes Україна», зупинила свою роботу, адже найважливіше для підприємства було і є зберегти життя працівників. Підприємство зазнало і ушкоджень від ракетних ударів ворога. Внаслідок прильотів сильно постраждали склади броварні. При цьому, основний склад був зруйнований майже вщент.
— Перший приліт стався наприкінці червня, а наступний - вже 7 липня. Збитки для заводу були величезними. Їх розмір вимірюється десятками мільйонів гривень. Проте, немає нічого неможливого і в тому числі в плані відновлення. Акціонери підтримали запуск заводу, виділили необхідне фінансування. Попередньо прорахований таймінг для відновлення заводу складав до чотирьох місяців. Нам вдалось розпочати перші варки вже через 2,5 місяці! Відновлення продовжувалось, але воно не заважало головному — варці пива, - розповів директор броварні.
Станом на зараз миколаївська броварня поступово відновлюється. Робітники провели діагностику, ремонт та пуско-налагодження всього виробничого обладнання. На заводі відновили свою роботу три пакувальні лінії (ПЕТ, скло 0,5 л та КЕГа), аби українці могли смакувати улюблений напій.
— Сьогодні ми відновилися та працюємо. Ми впевнені, що успіх всієї країни залежить від щоденної праці кожного з нас, оскільки підтримка економічного та соціального фронту забезпечують розвиток економіки України та добробут людей, які найбільше постраждали від війни“, – переконаний директор броварні Олександр Балахнов.
