• Головна
  • Лікери, наливки, настоянки: подібності та відмінності
Новини компаній
19:01, 1 липня

Лікери, наливки, настоянки: подібності та відмінності

Новини компаній

Солодкі міцні напої з'явилися в результаті експериментів середньовічних алхіміків та ченців ароматизації етилового спирту. Залежно від сорту алкоголь із фруктовим чи трав'яним присмаком виконує роль аперитиву чи діжестиву. Крім того, напої цього типу використовують як інгредієнти для коктейлів.

Лікери, наливки, настоянки: подібності та відмінності, фото-1

Різні за очевидної схожості

Виробництво лікерів на початку минулого століття еволюціонувало з артільного формату до індустріального. Майже кожна європейська країна має в активі легендарний бренд алкоголю такого типу. У Франції це Grand Marnier, в Італії - Limoncello, у Великобританії - Baileys. Українські любителі п'янких напоїв можуть купити лікер онлайн в інтернет-магазині. Існує деяка плутанина із споживчим сприйняттям різновидів солодкого міцного алкоголю. Лікери, наливки та настойки незважаючи на очевидну схожість — все ж таки різні напої, які відрізняються за більшістю характеристик. Йдеться про частини компонентів, нюанси виготовлення та смакові якості.

Загальний принцип виробництва

Формула створення всіх категорій солодкого міцного алкоголю однакова. Беруть основу, роль якої виконує нейтральний розчин етанолу або готовий продукт типу горілки, віскі, текіли і таке інше. Додають наповнювач - фрукти, ягоди, горіхи, трави, прянощі для отримання ароматів і смаків. Причому всі інгредієнти, що входять до композиції, наполягають порізно. Далі відокремлюють рідку фазу від твердої та створюють смаковий букет напою. Для цього за рецептом змішують настоянки вихідних джерел у заданих пропорціях. На фінальному етапі виробництва рідина привносять добавки. Напівфабрикат відстоюють, видаляють осад, стабілізують. Готовий продукт розподіляють у тару. Великий асортимент лікерів, наливок та настоянок представлений на сайті MAUDAU. Деякі фірми для прискорення виробництва замість замочування вихідних засобів застосовують метод гарячої екстракції для отримання ароматів з наповнювача в основу.

Відмінні риси

Нюанси приготування та характеристики категорій солодкого міцного алкоголю:

  • Наливки. Основою виступають спиртовані морси зі свіжих фруктів чи ягід. Як добавки застосовують цукор, лимонну кислоту, мед. Частка етанолу варіюється від 18 до 25%. Цукру кладуть від 280 до 400 г/л.
  • Настоянки. Наповнювач формують із сушених трав, ягід, фруктів, прянощів, коріння. Основою беруть спиртовий розчин, горілку, віскі. Частка етилового спирту – від 15 до 40%, цукру – від 150 до 300 г/л.
  • Лікери. Мають найбільш насичену структуру наповнювача і добавок, широким вибором основи. Частина етилового спирту варіюється від 15 до 75%, цукру від 250 до 600 г/л.

Найсолодші з різновидів – лікери. Деякі настоянки не містять цукру та гіркуваті на смак. Перед вживанням напою прийнято трохи охолодити, мінімальне значення температури рідини становить 12 °C.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...