• Головна
  • “Моя кав’ярня - це як буферна зона”: миколаївська ветеранка про власну справу та війну, - ФОТО
16:10, 4 квітня
Надійне джерело

“Моя кав’ярня - це як буферна зона”: миколаївська ветеранка про власну справу та війну, - ФОТО

Анастасія Зосімова - ветеранка та власниця кафе здорового харчування “Зілля”.  Жінка п’ять років служила  у Нацгвардії. З початком повномасштабного вторгнення рф, Анастасія почала волонтерити у “ДОФ центрі”, але згодом її призвали знову на службу у ЗСУ. 

Після понад рік служби у морській піхоті, ветеранка повернулась до цивільного життя та вирішила створити власну справу. Своєю історією про службу, волонтерство та бізнес під час війни вона поділилась і з редакцією 0512.

Служила у Нацгвардії та морській піхоті 

За освітою, Анастасія - військова фінансистка. Після закінчення навчання, дівчину направили служити у Миколаїв. Тут Анастасія пропрацювала у Нацгвардії п’ять років. 

“Після закінчення першого контракту, я вирішила пожити для себе. Я дуже хотіла мати родину, бо важко було мотатись щодня з Миколаєва у Херсон. Після народження доньки, я перебувала у декреті, але паралельно трохи працювала й в сімейному бізнесі. Це був продаж та просування місцевих крафтових товарів”,

- розповіла Анастасія Зосімова.

Анастасія Зосімова. Фото - особистий архів героїні.

Коли в Україну вторглися російські окупанти, то ветеранка розуміла, що незабаром її можуть знову покликати на службу та була готова до цього. Кілька місяців Анастасія разом з іншими миколаївцями волонтерила у “ДОФ центрі”. У квітні 2022 року жінка потрапила на службу у морській піхоті. Анастасія працювала на Херсонському та Донецькому напрямку. 

“У нас жінок насильно ніхто не призиває, все було добровільно. Поки я перебувала на службі, то заради безпеки, донька жила за кордоном. У червні 2023 року, я демобілізувалась. Під час служби, я познайомилась зі своїм нинішнім чоловіком”,

- каже ветеранка.

Повернення до цивільного життя

Анастасія говорить, що на адаптацію до цивільного життя у неї пішло кілька місяців. Жінка не могла звикнути до сигналів повітряної тривоги та працювала із психологом, щоб зменшити тригерні моменти.

Анастасія з донькою. Фото - особистий архів героїні

“Я довгий час перебувала на Донеччині, де тривоги просто не включають, тому що обстріли там постійні. На службі я була максимально зібрана та зосереджена, а коли повернулась в Миколаїв, то навіть не знала: чим я хочу займатись. Перші тижні я просто відсипалась і проводила час проводила з донькою, хотілось наздогнати моменти розлуки”,

- поділилась Анастасія. 

Анастасія спочатку працювала адміністратором в міжнародній компанії, та офісна робота була не сильно до душі жінці. За словами ветеранки, думки про відкриття власної справи не покидали її. Після тривалого дослідження, Анастасія зрозуміла, що хоче відкрити свій заклад. 

“Я багато спілкувалась з іншими підприємцями, ходила та цікавилась, питала про кожний нюанс. Я мала уявлення про бізнес загалом, але не ресторанний. Варто зазначити, що досвідчені підприємці охоче діляться історією власного шляху та розповідають про помилки. Це не було швидко та сам процес виявився досить складним”,

- відверто каже Анастасія.

Від мрії про власний заклад до реалізації

Як зазначила власниця кафе, від зародження до моменту подачі заяви на перший грант, минуло пів року. Першу заяву Анастасії через технічні моменти відхилили. Щоб орендувати приміщення, закупити необхідне обладнання та зробити ремонт, ветеранка вклала здебільшого власні заощадження. 

Анастасія в своєму закладі. Фото - 0512

“У мене вже був готовий план та виявилось, що потрібно прописати все до найменших дрібниць. Мені довелось буквально заглиблюватися в усе: електромережу, вентиляцію, каналізацію й т.д. Та всі складнощі мене не зупиняли й мені пощастило з оточенням, тому що ніхто не намагався відмовити від своєї мрії”,

- відмітила підприємиця.

У лютому 2025 року кафе Анастасії запрацювало. У закладі відвідувачі можуть випити кави та спробувати страви, які готує сама власниця закладу. Крім того, в кафе є пеленальні столики, де мами можуть поміняти підгузки немовлятам, дитяча кімната, де є купа іграшок. Також у закладі можна перебувати із домашніми улюбленцями. Для тих, хто полюбляє книги, тут також є різноманітна література. Особливу увагу Анастасія приділила й підтримці ветеранів.

Кафе Анастасії. Фото - 0512

“Ми маємо повноцінний пандус, тому що питання інклюзії повинно бути нормою. На мою думку, бізнес не може бути поза війною, адже це стосується кожного. Також в кав’ярні діють знижки для військових та ветеранів. Ця кав’ярня - це як буферна зона, тут простір та місце зустрічі для всіх людей. Мені важливо, щоб тут себе комфортно почувала як звичайна людина, так й мої побратими”,

- сказала Анастасія.

Кафе Анастасії. Фото - 0512

Кафе Анастасії. Фото - 0512

Кафе Анастасії. Фото - 0512

Кафе Анастасії. Фото - 0512

Фото 0512 та особистий архів героїні матеріалу.

Нагадаємо, головнокомандувач Збройних Сил України генерал Олександр Сирський вручив "Срібний хрест" 59-річному жителю Миколаєва. Костянтин служив з 2014 року у 79 бригаді ДШВ. Під час повномасштабного вторгнення рф, військовий перевівся у 82 окрему десантно-штурмову Буковинської бригаду на посаду заступника командира батальйону з логістики. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#миколаїв історії ветеранів #ветерани іторії миколаїв #бізнес ветерани миколаїв #бізнес під час війни #миколаїв історії захисників та захисниць
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...