• Головна
  • Різдво близько. ТОП-5 рецептів куті для миколаївців
12:30, 21 грудня 2024 р.
Надійне джерело

Різдво близько. ТОП-5 рецептів куті для миколаївців

Різдво — це свято, яке об'єднує родини за одним столом, сповнює оселі теплом, затишком і духовністю. Однією з головних страв святкового вечора є кутя — символ достатку, єдності й пам'яті про предків.

Кутя є традиційною стравою українського святкового столу і може мати різні варіації залежно від регіону.

Редакція 0512 підготувала п'ять різноманітних рецептів цієї страви 

Класична кутя з пшениці

Інгредієнти:

  • 1 склянка пшениці (чи готової крупи);
  • 3-4 ст. л. маку;
  • 100 г горіхів (волоських, фундука або мигдалю);
  • 100 г родзинок;
  • 3-4 ст. л. меду;
  • вода для варіння.

Приготування:

1. Замочіть пшеницю на ніч, потім промийте та варіть до готовності (1,5–2 години).

2. Залийте мак окропом, дайте постояти 30 хвилин, потім перетріть до появи «молочка».

3. Подрібніть горіхи.

4. Змішайте пшеницю, мак, горіхи, родзинки та мед.

5. За бажанням додайте трохи узвару чи солодкого компоту для соковитості.

Рисова кутя з сухофруктами

Інгредієнти:

  • 1 склянка рису;
  • 50 г сушених абрикосів;
  • 50 г чорносливу;
  • 50 г родзинок;
  • 2-3 ст. л. меду;
  • вода для варіння.

Приготування:

1. Відваріть рис до готовності (краще обрати круглий рис).

2. Замочіть сухофрукти у теплій воді на 20 хвилин, потім наріжте кубиками.

3. Змішайте рис, сухофрукти та мед. За бажанням додайте трохи узвару.

Перлова кутя

Інгредієнти:

  • 1 склянка перлової крупи;
  • 3 ст. л. маку;
  • 100 г горіхів;
  • 100 г родзинок;
  • 2-3 ст. л. меду;
  • вода для варіння.

Приготування:

1. Замочіть перлову крупу на ніч, промийте та варіть до готовності.

2. Мак залийте окропом, перетріть.

3. Подрібніть горіхи.

4. Змішайте перлову крупу з маком, горіхами, родзинками та медом.

Кутя з ячменю та медом

Інгредієнти:

  • 1 склянка ячменю;
  • 50 г журавлини або сушеної вишні;
  • 50 г родзинок;
  • 3-4 ст. л. меду;
  • 100 г горіхів;
  • вода для варіння.

Приготування:

1. Замочіть ячмінь на кілька годин, потім відваріть до готовності.

2. Додайте журавлину, родзинки, подрібнені горіхи.

3. Змішайте з медом та трохи узвару, якщо кутя суха.

Сучасна кутя з кіноа

Інгредієнти:

  • 1 склянка кіноа;
  • 2 ст. л. маку;
  • 50 г горіхів;
  • 50 г сушених ягід (журавлина, смородина);
  • 2 ст. л. меду;
  • вода для варіння.

Приготування:

1. Промийте кіноа та відваріть згідно з інструкцією на упаковці.

2. Мак запарте, перетріть.

3. Змішайте кіноа з маком, горіхами, сушеними ягодами та медом.

Усі ці рецепти можна адаптувати за смаком, додаючи, наприклад, ваніль, корицю чи узвар. Кутя стане не лише смачною, а й символічною стравою на вашому різдвяному столі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Кутя рецепт #новини Миколаїв #Різдво Миколаїв
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...