На Миколаївщині чоловік вирощує равликів для споживання: "Маю надію, що це вже буде справа мого життя", - ФОТО
На Миколаївщині, житель села Українка зайнявся вирощуванням равликів, придатних для споживання. Він вже має свою ферму та сподівається, що це буде справою всього життя.
Більш детально про роботу чоловіка дізналась і редакція 0512. Олександр Піщаний розповів, що цьому бізнесу три роки. Він спочатку закупив лише три сотні равликів, а ідея взагалі з'явилась у нього, коли він працював в Хорватії.
"Я так подумав, була б гарна ідея, щоб зробити це в Україні біля Коблево. Популярне місце, туризм, тому і відкрили тут ферму. На перший рік ми спробували й потім пішли далі, далі й далі. Запущено малька на дві тонни з розрахунком, що буде падіж і виростимо ми приблизно близько тонни.У нас запущено малька на 2 тонни, але з розрахунком, що буде падіж. Для потреб кафе вистачає, а у майбутньому ми будемо розвивати ферму для експорту равликів", - розповів він.
Звісно, мова йде не про тих равликів, яких ми бачимо у себе на городі. Це африканський равлик, який вирощується спеціально на фермах для їжі. Процесу вирощування равлика має сприяти багато факторів. Жо прикладу, комфортна температура для равлика від 15 до 28 градусів.
"Прокидається маточне стадо. Йому два-три тижні потрібно реабілітації, щоб він набрав сил. Ми їх просто годуємо. Після того, як набралися сил, починається сезон спарювання. Він підбирає свою стать від оточення. Наприклад, якщо навколо 30 жінок і 10 чоловіків, вони міняють свою стать, яка їм потрібна. Є випадки, коли після спарювання обидва равлики відкладали ікру У кінці вересня йде збір равлика і на перероблення. Коли равлик підріс, ми його за два рази збираємо. Зібрали перших великих, це йде на маточне стадо. Проводимо процедуру очищування, сушки", — розказує Олександр.
Коли равлика виростили, починається підготовка до приготування: сортування, очищення равликів від нутрощів, промивка мушлі, а потім підготовка самого напівфабрикату.
"У перероблення також входить те, що ми равлика варимо, очищаємо його, після цього варимо філе, мушлю промиваємо та варимо у соді, а потім сушимо у духовці. Потім починається процес фарширування, після чого ми заморожуємо наші смаколики".
Олександр планує в майбутньому почати вирощувати равликів на експорт:
"Маю надію, що це вже буде справа мого життя. Дуже цікаво розвиватися далі", — додав він.
Додамо, що працюють на фермі жителі села Українка, а податки йде до Коблівської ОТГ. Наразі це єдина в Україні равликова ферма, яка має кафе для охочих поласувати делікатесом.
Равликова ферма
Здійснено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" Міністерством закордонних справ Королівства Нідерланди на виконання Проекту «Підтримка незалежних українських ЗМІ під час війни» . Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів