У Миколаївській області троє людей отруїлись грибами. Як запобігти отруєнню
З початку року в Миколаївській області зареєстрували 3 випадки отруєння дикорослими грибами.
Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб нагадує правила збирання та споживання грибів:
• найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
• не купуйте гриби на стихійних ринках;
• уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
• збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
• не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
• не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
• не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
• не куштуйте сирі гриби;
• удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
• готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
• варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
• зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.
Симптоми отруєння грибами:
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:
• нудота;
• блювота;
• різкий біль у животі;
• діарея;
• запаморочення;
• підвищення температури тіла;
• зниження пульсу;
• задуха;
• судоми;
• відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
• марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря.
Нагадаємо, у вересні цього року в Миколаєві від ботулізму померла жінка.