Вік віскі – лише одна сторона медалі
З усіх мов, якими говорять у світі, тільки одна зрозуміла всім, мова чисел. Світ віскі не є винятком, тому що цифри, а точніше вік дистиляту вважаються приблизним показником його якості. Часто зі збільшенням віку віскі зростає і його ціна. У різних галузевих конкурсах перші місця займають найстаріші сорти віскі. Часто, але не завжди! Вікові вимоги відіграють вже менш важливу роль в оцінці якості. Декілька дистиляторів у всьому світі стверджують, що справа не в тому, як довго віскі витримується, а в тому, де відбувається цей процес.
Частка Ангела
Чим довше віскі знаходиться в бочці, тим більшу концентрацію ароматичних сполук він поглинає із деревини, з якою залишається в контакті. Під час поглинання рідиною цих ароматичних сполук її об'єм усередині бочки постійно зменшується за рахунок випаровування. Частина дистиляту, що губиться, називається на професійному жаргоні «доля Ангела».
Крім того, дуже тривала витримка стає причиною того, що аромати, які привносяться деревиною, можуть перекривати ті, що надаються основними інгредієнтами і процесом ферментації. І це призводить до дисбалансу ароматичного профілю. Обидва ці фактори пояснюють, чому віскі витримкою у кілька десятків років зустрічаються дуже рідко.
Вік чи зрілість
У 2010 році Джим Мюррей, один з найавторитетніших шанувальників віскі, оцінив індійський односолодовий віскі з винокурні Amrut як третій найкращий у світі. Віскі, про який йдеться, відноситься до так званих NAS – напоїв без вказівки віку, хоча ходять чутки, що він витримувався шість років. Але один рік витримки в Індії дорівнює 3-4 рокам у Шотландії через дуже різні мікрокліматичні умови. В Індії середні температури набагато вищі, ніж у Шотландії, а вологість, навпаки, набагато нижча, ніж на шотландських узбережжях.
Це визначає велику еластичність деревини, яка може легше розширюватися і стискатися, дозволяючи рідини проникати всередину і набагато легше витягувати ароматичні компоненти, ніж у Шотландії. Невипадково «частка Ангела» теж дуже відрізняється - в Шотландії випаровуваність 1-2% на рік, в Індії - 10-12%. З цих причин декларація віку на світовому ринку сьогодні вважається не зовсім вірним поняттям, правильніше було б говорити про зрілість.
Зрілість віскі може бути досягнута в деяких географічних місцях через 20 років, в інших - через 4 або 5 років, тому роки, проведені в бочках, вже не мають якісної цінності. Що стає вирішальним для отримання затвердженого віскі зі своїми рисами, так це:
- тип використованої бочки,
- рівень її карбонізації,
- рідина, попередньо витримана у цій бочці,
- більш-менш розумне її використання майстром-дистилятором.
В останні роки різні гуральні з місць, далеких від Шотландії, досягли чудового рівня якості у виробництві віскі. Це Kavalan на Тайвані, а також гуральні в Аргентині або Швеції, і всі вони випускають продукцію без вказівки віку на етикетці. Очевидно, що фактор часу, як і раніше, буде визначальним у виробництві віскі, але коли справа доходить до якості, цифри говорять лише про одну сторону медалі.
Тому в онлайн-магазині Vintage представлені не тільки відомі сорти шотландського, але й найкращі віскі з гуралень США та Японії, на яких вік напою не вказується. Замовити їх, як і інші алкогольні напої (всього понад 3000 найменувань) можна з безкоштовною доставкою до будь-якої точки України. На сайті також діє гнучка система накопичувальних знижок, яка дозволить заощадити до 20%.