Третього березня розпочинається Великий Піст.
Редакція 0512 розповість детальніше про кожен день посту.
Великий піст триває 48 днів (у православній традиції) або 40 днів (у католицькій), поділяючись на дві частини: Чотиридесятницю та Страсний тиждень.
Кожен день посту має свої традиції та обмеження.
Перший тиждень – Початок Великого посту
Це найсуворіший період посту, який починається з Чистого понеділка – дня повного утримання від їжі або дуже скромного харчування (вода, хліб).
Понеділок – за традицією, повне утримання від їжі або сухоїдіння (сирі овочі, фрукти, хліб, вода).
Вівторок–п’ятниця – сухоїдіння або варені страви без олії.
Субота та неділя – дозволено їжу з рослинною олією, вино.
У цей тиждень читається Канон Андрія Критського, що закликає до покаяння.
Другий–Шостий тиждень – Духовне зростання
У цей період посту люди поступово адаптуються до нового режиму харчування та духовних практик.
Понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (без олії).
Вівторок, четвер – гаряча їжа без олії.
Субота, неділя – їжа з олією, дозволяється трохи вина.
Особливі дні цих тижнів:
Друга неділя – Торжество православ’я (перемога над іконоборством).
Третя неділя – Хрестопоклонна (поклоніння хресту як нагадування про жертву Христа).
Четвертий тиждень – вшановується Іоанн Лествичник – символ духовного вдосконалення.
П’ята неділя – пам’ять Марії Єгипетської, яка символізує покаяння.
Також у цей період дозволено вживати рибу у два свята:
- Благовіщення (7 квітня).
- Вербна неділя (за тиждень до Великодня).
Страсний тиждень – останній і найсуворіший етап
Останні сім днів перед Великоднем присвячені згадці про останні дні життя Ісуса Христа.
Великий понеділок–середа – звичайний пісний режим.
Великий четвер – в пам’ять про Тайну Вечерю можна їсти гарячу їжу з олією.
Велика п’ятниця – день скорботи, за традицією – повне утримання від їжі.
Велика субота – строгий піст, лише вода та хліб (у деяких традиціях дозволяється варена їжа).
Великдень – Світле Христове Воскресіння
У ніч на Великдень піст завершується. Віряни святкують Воскресіння Христа, освячують паски, яйця, сирну паску та м’ясні страви.