На дачних ділянках морква росте у всіх. Однак досягти гарних результатів у її вирощуванні вдається не кожному.

Для початку потрібно вибрати потрібне місце для грядки. Морквині підійдуть добре освітлені ділянки. Вирощування в тіні погіршить не тільки врожайність, але і смак коренеплоду. Прямі сонячні промені – саме те, що треба. Ще морквину не можна висаджувати постійно на одному і тому ж місці, а також після селери, петрушки, кропу, пастернаку. Картопля, помідори, цибуля або часник – кращі попередники моркви.

Агрономи знають, наскільки важливо посадити морквину в строк. Врожайність безпосередньо залежить від періоду посіву коренеплоду. Приймається до уваги та час збору врожаю.

Активно застосовується для отримання хорошого врожаю моркви та інших сільськогосподарських культур карбамідно-аміачна суміш (КАС). Її можна придбати в компанії «Украгроком».

Для отримання ранньої морквини, «пучкової продукції», використовують підзимові або весняні посіви спеціальних сортів. Хоча, перший варіант можливий в окремих кліматичних зонах. Суворою зимою насіння замерзає навіть під хорошим шаром захисного матеріалу. Внаслідок чого краще вибрати ранньовесняні посіви. Їх можна здійснювати відразу після того, як земля нагріється.

Щоб морквина довго зберігалася, садять сорти, які довго ростуть. Але їх посів проводять при стабільній температурі 15 ° С. Насіння варто підготувати до посіву, попередньо виявивши браковане. Така процедура не займає багато часу. Спершу насіння заливають теплою водою. Коли проходить 10 годин все непотрібне спливає.

Для прискорення проростання насіння поміщають на вологу тканину і витримують 10 днів. Висадка в ґрунт проводиться тільки при температурі не нижче 20 ° С. Тільки так насіння зможе проклюнуться. До безпосередньої посадки моркви, викопують борозенки і поливають їх. Вони не повинні бути дуже глибокими і в той же час дрібними. Нормальна глибина становить близько 3 см. Насіння одне від одного кладуть на відстані 2 см. А довжина від однієї борозенки до іншої повинна бути не менше 15 см.

Щоб морквина радувала своїм солодким смаком, потрібно регулярно обробляти ґрунт навколо. Бур'яни гублять коренеплід. Тому перше прополка буває необхідна ще до нормального проростання.

Ґрунт на морквяної грядці не повинен встигати стати твердим. Для отримання великого розміру моркву обов'язково проріджують, у міру зростання.

Якщо морквина млява або гірка на смак, то її недостатньо поливали. Вода має велике значення на кожній стадії росту коренеплоду.

Підгодовують моркву два рази. Спочатку після 5-6 тижнів, а другий раз через кілька місяців. Для добрива використовують нітрофоску, деревну золу, суміш калійної селітри і подвійного суперфосфату, розбавлені у воді. Придбати різні добрива за демократичною вартістю можна в Украгроком.

Слід зазначити, що морква не схильна до серйозних захворювань, а шкідники з'являються через неправильний догляд.

Морквяні сорти, які зазвичай приносять хороший урожай - це Тушон, Оленка, Вітамінна, Флакке, Королева Осені, Нантська.